Het belang van een goede mobiliteitsregeling
7 tips voor een goede mobiliteitsregeling
Wat houdt een goede mobiliteitsregeling in?
Bij het beheren van een wagenpark is het erg belangrijk om over een goede mobiliteitsregeling te beschikken. In een mobiliteitsregeling staan de afspraken, rechten en plichten die zijn opgesteld over het gebruik van verschillende mobiliteitsvormen zoals de leaseauto’s, lease-fiets of openbaar vervoer die jij aan jouw werknemers ter beschikking stelt.
Door een goede en effectieve mobiliteitsregeling op te stellen, kan dit helpen om kosten te besparen en het gebruik van de auto’s te optimaliseren.
7 tips voor een goede mobiliteitsregeling
Om de mobiliteitsregeling makkelijk en efficiënt op te kunnen stellen, hebben wij een aantal tips voor je opgesteld.
1. Vaststellen van de voorwaarden
Het is belangrijk dat je duidelijk bent over wie er in aanmerking komt voor een leaseauto en welk type auto’s er beschikbaar zijn voor de werknemers. Hiernaast moet erin komen te staan of de werknemers ook privé de auto mogen gebruiken en wat de (extra) kosten hiervoor zijn. Neem hierin mee of de leaseauto gebruikt mag worden in het buitenland en wat de voorwaarden van de brandstofkosten zijn.
2. Bepalen (eigen) bijdrage werknemer
Het is gebruikelijk dat de werknemers een bijdrage leveren aan het gebruik van de auto. Dit kan een eigen bijdrage of een deel van de brandstofkosten zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de werknemers zuinig met de auto omgaan waardoor het brandstofverbruik wordt verminderd.
3. Gebruik van de auto
De werknemers gebruiken de (lease)auto’s vooral zakelijk, het zijn vaak de visitekaartjes van jouw bedrijf. In de mobiliteitsregeling leg je dan ook afspraken van over het gebruik van de auto vast. Hierbij kan je denken aan het melden van schade, schoonhouden van de auto, reparaties, onderhoud etc. Hierdoor kan je niet zomaar voor verrassingen komen te staan.
4. Monitoren van de auto
Nadat je de voorwaarden hebt vastgesteld en de werknemer de leaseauto heeft ontvangen is het goed om het gebruik van de auto te monitoren. Je kan ervoor zorgen dat de auto op een efficiënte manier wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van het aantal kilometers dat wordt gereden en de locatie van de auto via GPS.
5. Hanteren van een mobiliteitsbudget
Soms kan het voordeliger zijn om je werknemers te laten reizen met alternatief vervoer, dus het openbaar vervoer of een fiets. Je kan dan het beste een mobiliteitsbudget overwegen. Door dit budget kunnen je werknemers zelf kiezen voor de (mogelijke) alternatieven zoals de lease-fiets of openbaar vervoer.
6. Jaarlijks indexeren
Bij Hiltermann Lease vinden wij het erg van belang om de regeling jaarlijks te indexeren. Hierdoor zorg je ervoor dat een medewerker in 2024 dezelfde (lease)auto kan uitzoeken als zijn/haar collega in 2020 kon. Ondanks prijsstijgingen van auto’s en leasetarieven in de tussentijd.
7. Duurzaam beleid
Een goede mobiliteitsregeling kan ook richting geven aan de transitie naar elektrisch rijden, bijvoorbeeld door bij de berijder thuis te voorzien in een laadpaal voor de elektrische auto of een ruimere vakantie-auto aan te bieden.
Extra tip! Wist je dat…
Hiltermann Lease een professionele online tool beschikbaar heeft voor jouw berijders? Deze kunnen hiermee online hun nieuwe auto kunnen uitkiezen, binnen de regels van jouw mobiliteitsregeling.
Wil je een adviesgesprek over je mobiliteitsregeling of een demonstratie van onze online tool? Maak dan een afspraak met een van onze accountmanagers.