Maak de keuze die bij je past

Alles over de slottermijn

Bij het financial leasen van een auto of bedrijfswagen zit een slottermijn. Betaal je die? Dan is het voertuig écht helemaal van jou. Wat is een slottermijn precies en hoe wordt het bedrag bepaald? Ontdek het hier.

header image

Wat is de slottermijn?

De slottermijn is het bedrag dat je overhoudt aan het einde van de financial leaseperiode. Zodra je deze termijn betaalt, is de auto of bedrijfswagen helemaal van jou. Niet alleen economisch, maar ook juridisch.

Bij het leasen kun je vaak zelf de slottermijn bepalen. Ben je van plan om na de leaseperiode te blijven rijden in de auto of bedrijfswagen? Dan doe je er verstandig aan om de slottermijn zo laag mogelijk te houden. Aan het einde van de periode betaal je dan een lager bedrag.

Heb je in principe geen plannen om de auto of bedrijfswagen over te nemen? Een hogere  slottermijn is dan logischer. Je maandbedrag is lager en na de leaseperiode lever je hem in. In de tussentijd heb je wel geprofiteerd van de afschrijvingen die je maakt en opgeeft bij de belastingopgave. Nog voordeliger? Zo kun je goedkoop een auto leasen.

Wanneer heb je een slottermijn?

De slottermijn heb je aan het einde van de leaseperiode. In veel gevallen bepaal je zelf wanneer dat zo is. Wanneer je een auto voor een korte periode via financial lease wilt leasen, dan komt die slottermijn na twaalf maanden al om de hoek kijken. Kies je bijvoorbeeld voor een leaseperiode van vijf jaar, dan komt het bedrag na zestig maanden op tafel te liggen.

Een slottermijn speelt overigens alleen bij financial lease. Dat is een overeenkomst die een beetje vergelijkbaar is met een hypotheek. Je bent direct economische eigenaar van de auto en bedrijfswagen en betaalt deze af. Na het betalen van de slottermijn ben je ook de juridische eigenaar.

Bij operational lease heb je geen slottermijn. Deze vorm van leasen is meer te vergelijken met huren. Daarbij gebruik je de auto of bedrijfswagen voor een periode en na afloop van die periode lever je hem weer in. Het voordeel van deze vorm van leasen is dat het een all-in lease is. In je maandbedrag zitten ook je overige kosten, zoals onderhoud, reparatie, wegenbelasting en verzekering.

Hoe hoog is de slottermijn?

Bij financial lease heb je wat speelruimte om invloed te hebben op de slottermijn. Door deze hoger of lager te zetten, verandert het maandbedrag. Toch wordt het eindbedrag vaak gekoppeld aan de dagwaarde van de auto of bedrijfswagen aan het einde van de leaseperiode. De slottermijn is vaak niet hoger dan de restwaarde aan het einde van de looptijd.

Tips voor het kiezen van de juiste slottermijn

Tot slot hebben we nog een paar tips voor het bepalen van de slottermijn.

Na de leaseperiode de auto houden

Maak je gebruik van financial lease om aan het einde van de rit de auto of bedrijfswagen over te nemen? Het helpt om een lagere slottermijn te kiezen. Je betaalt daardoor per maand wel iets meer, maar aan het einde van de leaseperiode is het eenmalige bedrag dat je betaalt ook minder groot.

Hogere slottermijn wanneer je de auto wilt inleveren

Lever je de auto na de leaseperiode in? Dan levert een lage slottermijn geen voordeel op. Dan is juist een hogere slottermijn verstandig. Je drukt hierdoor je maandlasten en na de leasperiode geef je de auto af aan de leasemaatschappij.

Profiteer van aftrekposten

Met een slottermijn heb je een auto die je via financial lease afneemt. Dat betekent dat je de economische eigenaar bent. Je kunt de auto of bedrijfswagen op je balans zetten en gebruik maken van verschillende aftrekposten.

Ontdek wat er voor jou mogelijk is

Wil je weten hoe je het beste met de slottermijn omgaat? Neem dan snel en gemakkelijk contact met ons op. Samen kijken we wat het beste bij jou past en wat jouw mogelijkheden zijn.

Veelgestelde vragen over de Slottermijn

We denken graag met je mee

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Waarom plan je geen gratis adviesgesprek met een van onze accountmanagers?