De verborgen kosten van stilstaand materieel

Het juiste materieel voor succes

Bij het runnen van een bedrijf, weet je dat het juiste materieel van cruciaal belang is voor het succes van je onderneming. Of je nu een agrarisch of een bouwbedrijf hebt, je hebt machines, apparatuur en voertuigen nodig om je werk te kunnen doen.

header image

Rentekosten van stilstaand materieel

Bij gekocht materiaal met behulp van een lening heb je rentekosten. Ook bij materiaal dat stilstaat heb je deze kosten, maar daar staan geen inkomsten tegenover. Ook als het materieel uit eigen vermogen is betaald, zijn er rentekosten. Maar dan in de vorm van rentederving. Het geld dat gebruikt is voor de aanschaf van het materieel had op een andere manier mogelijk meer omzet of dividend opgebracht.

Risicokosten van stilstaand materieel

Stilstaand materieel brengt ook risicokosten met zich mee. Risicokosten zijn bijvoorbeeld het verlies in kwaliteit en afschrijving. Materieel, ook als het niet gebruikt wordt, daalt in waarde. Deze kosten kunnen snel oplopen. Ook kan de kwaliteit van materieel verminderd worden door stilstaand en dat kan leiden tot hogere kosten voor onderhoud en reparaties.

Materieel dat gefinancierd is uit eigen vermogen kent nog een extra risico. Dit eigen vermogen ligt nu namelijk vast in het materieel en kan niet op een andere manier besteed worden. Het geld is niet langer beschikbaar voor onvoorziene omstandigheden. En zowel corona als de oorlog in Oekraïne hebben ons geleerd dat onvoorziene omstandigheden snel kunnen ontstaan.

Stilstaand materieel heeft ruimte nodig om het op te slaan. De extra magazijn- of opslagruimte brengen aanzienlijke kosten met zich mee. Of je ruimte wordt beperkt om ander werk te doen. De extra kosten voor het beheer en onderhoud zijn ook belangrijk om in je achterhoofd te houden. 

Vergelijking met voorraad

Kijk je naar de kosten van stilstaand materieel, dan zijn er overeenkomsten met de kosten van voorraad. Beide nemen ruimte in beslag, brengen risico's met zich mee en kosten geld als ze niet worden verkocht of gebruikt. Voorraad is doorgaans eenvoudig verkoopbaar, terwijl je materieel niet zomaar kunt verkopen zonder verlies te lijden. 

Hoe verminder je de kosten van stilstaand materieel?

Bij een bedrijf runnen, is het belangrijk om niet alleen naar de kosten van het materieel zelf te kijken. Ook de verborgen kosten van stilstaand materieel spelen een rol. Rente-, risico- en ruimtekosten kunnen allemaal bijdragen aan de totale kosten van stilstaand materieel. Het is belangrijk om strategieën te ontwikkelen om deze kosten te verminderen. Een van de mogelijke opties om de kosten te verminderen is door het materieel te leasen in plaats van te kopen. Als je een machine leaset, betaal je alleen voor het gebruik ervan. Je hoeft je geen zorgen te maken over rentekosten of waardevermindering.

Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de omvang van je materieel. Heb je echt alles nodig? Misschien kun je bepaalde machines of voertuigen verkopen of verhuren wanneer je ze niet vaak gebruikt. Het hebben van stilstaand materieel is een verborgen kostenpost waar veel bedrijven niet bij stilstaan. Rente-, risico- en ruimtekosten kunnen allemaal bijdragen aan de totale kosten. Het is belangrijk om strategieën te ontwikkelen om deze kosten te verminderen. 

Hiltermann Lease calculator

Bereken hier jouw leasetarief