Blog van Rainel van der Weerd

Nieuwe trend: van bezit naar gebruik

De opkomst van operational equipment lease in de zakelijke markt.

header image

Het financieren van equipment is van oudsher een markt waarop vooral financial lease wordt ingezet. Een ondernemer die wil investeren leent hierbij (een deel van) de aanschafwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel. De voordelen voor de ondernemer zijn helder: het te leasen object verschijnt op de balans met bijbehorende investeringsaftrek, de maandelijkse kosten zijn duidelijk en de liquiditeit van de onderneming blijft behouden.

Zorgeloos leasen

Wij zien de laatste jaren een enorme verschuiving naar operationele lease op bedrijfsmiddelen. Het lijkt erop dat de trend ‘van bezit naar gebruik’ op de consumentenmarkt nu ook definitief doorzet op de zakelijke markt. Met operationele lease bedoelen we de all-in leasevorm waar de meeste autoleaserijders gebruik van maken. Service, onderhoud en verzekering zijn allemaal inbegrepen en zorgeloos kunnen rijden staat hierbij voorop. Maar behalve bij auto’s, kan dit natuurlijk ook op equipment.

Voordelen operationele equipment lease

De belangrijkste reden waarom wij steeds meer ondernemers voor operationele lease op bedrijfsmiddelen zien kiezen, is het verlagen van het bedrijfsrisico. Wanneer onderhoud, reparatie en vervanging via de leasedeal gedekt zijn, heeft een ondernemer veel meer zekerheid dat zijn machinepark blijft draaien.

Kosten inzichtelijk

Via het leasetarief zijn niet alleen de totale kosten van de investering helder, in samenwerking met de leverancier kunnen ook de werkelijke gebruikskosten van een object volledig in kaart worden gebracht. Zo kan je bijvoorbeeld een schoonmaakmachine leasen, waarbij ook het verbruik van schoonmaakmiddelen wordt meegenomen. Je kan dan niet alleen leasen voor een vast maandbedrag, maar ook voor een vast bedrag per schoonmaakbeurt. Inzichtelijker kunnen wij de kosten niet voor je maken!

Warme band met leverancier

Bij operationele lease zijn drie partijen betrokken, die er allemaal belang bij hebben dat jouw machine optimaal presteert. De leverancier biedt garantie, wij verzorgen de financiering en jij wilt je productie maximaal op peil hebben. Door nauw samen te werken, ontstaat er zo een win-win-win-situatie waar iedereen beter van wordt.


Rainel van der Weerd (35) is inmiddels bijna 3 jaar werkzaam bij Hiltermann Lease. Na een mooie periode bij Kredietacceptatie is hij begin dit jaar overgestapt naar Commercie, waar hij nu actief is als Adviseur Equipment.

employee image

Wil je meer weten over operationele equipment lease?

Nieuws en blogs

Meer actualiteit en inspiratie?

Bekijk alle artikelen