Financiële termen die je eigenlijk al kent (maar dan in gewone-mensentaal)

Gewone taal voor financiële vragen

header image

Financiën kunnen soms overkomen als een ingewikkelde taal. Wanneer je met je boekhouder of leaseadviseur in gesprek bent, vliegen de financiële termen je om de oren. Geen zorgen, deze begrippen klinken misschien complex, maar ze zijn vaak eenvoudiger dan ze lijken. Wij vertalen ze graag voor je – en natuurlijk met een beetje humor.

Hierbij een overzicht van veelvoorkomende financiële termen, vertaald op een heldere en toegankelijke manier, zoals wij dat bij Hiltermann Lease doen.

1. Liquiditeit

Wat het betekent: Hoe snel je je geld kunt gebruiken. 

In gewone taal: Liquiditeit klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk gewoon: 'Hoeveel geld heb je direct beschikbaar op je rekening zonder dat je eerst iets hoeft te verkopen?'

Bij Hiltermann Lease zeggen we: het is handig als je wat ruimte hebt om je leasebetalingen makkelijk te kunnen doen. 

2. Solvabiliteit

Wat het betekent: Kun je op de lange termijn je schulden afbetalen? 

In gewone taal: Solvabiliteit is eigenlijk de vraag: “Zit ik over vijf jaar nog goed met mijn financiële verplichtingen, of moet ik straks flink gaan bezuinigen op mijn Netflix-abonnement?"

Bij Hiltermann Lease checken we of je bedrijf financieel gezond genoeg is om de leaseovereenkomst netjes uit te rijden, zonder slapeloze nachten. 

3. Cashflow

Wat het betekent: Hoe geld in en uit je bedrijf stroomt. 

In gewone taal: Cashflow is een beetje zoals de thermostaat in de winter: je zet hem aan, en je hoopt dat de warmte (lees: geld) lekker blijft stromen. Maar als het ineens koud wordt (lees: de kosten lopen op), ben je blij als je niet hoeft te rillen.

Goede cashflow betekent dat je nooit voor verrassingen komt te staan met je maandelijkse leasebetalingen. 

4. Activa

Wat het betekent: Je bezittingen die waarde hebben. 

In gewone taal: Activa zijn simpelweg de dingen die je hebt en die iets waard zijn – je auto, je bedrijfspand, die iPad die je vooral gebruikt om Netflix te kijken.

Bij Hiltermann Lease is de auto die je leaset trouwens ook een vorm van activa, hoewel je die niet meteen op je balans hoeft te zetten. 

5. Passiva

Wat het betekent: Je schulden en verplichtingen. 

In gewone taal: Passiva is eigenlijk ‘alle dingen waarvoor je nog moet betalen’. Of het nu je hypotheek is, een lening, of de rekening van die dure printer die je ooit kocht ‘omdat het een investering was’.

Gelukkig zijn leasekosten bij Hiltermann Lease mooi gespreid, zodat je weet waar je aan toe bent. 

6. Rente

Wat het betekent: De kosten van het lenen van geld. 

In gewone taal: Rente is wat je betaalt voor het lenen van geld. Vergelijk het met die vriend van je die je wat geld leent en zegt: "Geen probleem, maar trakteer me wel op een taartje als je me terugbetaalt."

Bij Hiltermann Lease is rente de vergoeding die je betaalt voor het gebruiken van de auto – zonder dat je meteen de hele auto hoeft af te betalen. 

7. Afschrijving

Wat het betekent: Waardedaling van bezittingen over de tijd. 

In gewone taal: Afschrijving is het moment waarop je beseft dat je mooie, nieuwe laptop uit 2018 nu minder waard is dan die tweedehands fiets die je kocht. Maar hier komt het mooie van leasen: bij Hiltermann Lease hoef jij je niet druk te maken over afschrijving. Wij regelen dat voor je. Jij rijdt lekker in je auto, wij zorgen voor de rest! 

8. Rendement

Wat het betekent: Hoeveel winst je maakt op een investering. 

In gewone taal: Rendement is wat je overhoudt nadat je hebt geïnvesteerd. Stel, je stopt geld in iets (zoals een leaseauto), en je hoopt dat het je bedrijf op de lange termijn meer oplevert dan je erin stopt. Bijvoorbeeld doordat je medewerkers blijer en productiever zijn met die comfortabele bedrijfsauto’s van Hiltermann Lease. 

9. Diversificatie

Wat het betekent: Je investeringen spreiden om risico te verminderen. 

In gewone taal: Diversificatie is een slim plan om niet al je geld op één paard te zetten. Net zoals je niet alleen in één soort auto zou investeren – met leasen bij Hiltermann Lease kun je kiezen uit verschillende merken en modellen, zodat er altijd iets bij zit dat precies past bij jouw bedrijf. 

10. Investeren

Wat het betekent: Geld stoppen in iets waar je later voordeel van hoopt te hebben. 

In gewone taal: Investeren is als je vandaag een plantje koopt, en hoopt dat je over een paar maanden een hele jungle hebt. Hetzelfde geldt voor leasen: je investeert in mobiliteit zonder het volledige bedrag in één keer neer te leggen, zodat je flexibel blijft en je bedrijf kan groeien. 

Conclusie: Financiële termen zijn makkelijker dan je denkt!

Die ingewikkelde financiële termen klinken misschien indrukwekkend, maar eigenlijk zijn ze je vast al bekend. Ze zijn gewoon wat ingewikkeld verpakt. Bij Hiltermann Lease houden we het graag duidelijk. Je hoeft geen financieel expert te zijn om te snappen hoe leasen werkt – wij zorgen ervoor dat alles helder en eenvoudig blijft, zonder poespas.

Dus, de volgende keer dat iemand begint over liquiditeit of cashflow, knik je rustig mee en denk je: “Hé, dat ken ik al!”