Waarom financieren populair is

En is het verstandig?

De vraag naar zakelijke financieringen, vooral financial lease voor auto's en bedrijfsmiddelen, is de laatste jaren snel gestegen. Maar hoe komt dat nou? Hoe ging dat vroeger? En is het eigenlijk wel slim?

header image

Terug in de tijd

Een financiering, zoals financial lease, is een geldlening. Geld lenen is al eeuwenoud en werd al gedaan door de oude Grieken en Romeinen. Toen waren het vooral rijke mensen die elkaar geld leenden. Deze leningen hadden geen strikte regels, dus als iemand niet kon terugbetalen, kon die persoon zelfs tot slaaf gemaakt worden. Ook was er een tijd lang in de middeleeuwen een verbod op rente ingevoerd door Karel de Grote. Mensen vonden namelijk dat het niet klopte dat rijke mensen geld verdienden door geld uit te lenen, zonder echt te werken. In de loop der jaren zijn er steeds meer regels en wetten gekomen voor het lenen en uitlenen van geld. 

Financiering met onderpand

Bij Hiltermann Lease bieden we financiering met onderpand. Het onderpand is het gefinancierde object wat je aan de bank of de financieringsmaatschappij (zoals Hiltermann Lease) onderbrengt als garantie. In ruil daarvoor ontvang je geld (de lening). Het onderpand blijft wel in je bezit. Het geld dat je leent, betaal je terug, samen met rente. Als je dat niet doet, kan de bank of de financieringsmaatschappij het onderpand terugnemen. Zodra de lening en rente is terugbetaald, vervalt het recht op het onderpand. 

Tegenwoordig

Hoewel geldleningen al eeuwen teruggaan naar de Grieken en Romeinen, is de markt voor zakelijke financieringen (voor auto's en bedrijfsmiddelen) nog vrij jong. Ongeveer 15 tot 20 jaar geleden werden veel nieuwe auto's en bedrijfsmiddelen wel gefinancierd (vaak door banken financieringsmaatschappijen die aan een specifiek merk waren verbonden), maar gebruikte auto's en bedrijfsmiddelen veel minder. Ook was het toen minder gangbaar om dit als bedrijf te doen. Daarna is vooral het zakelijk financieren van gebruikte auto's sterk gegroeid. Steeds meer mensen kregen (gemakkelijk) toegang tot internet, vooral door smartphones. Ook begonnen steeds meer klanten online aankopen te doen. 

Een andere belangrijke reden is dat er veel meer bedrijven zijn dan een jaar of 10 à 15 geleden. In 2010 waren er in Nederland 1,2 miljoen bedrijven, nu zijn dat er ruim 2,3 miljoen. Er is daardoor veel meer behoefte. 

Is financieren verstandig?

Ja, financieren is verstandig, maar je moet er wel goed over nadenken. Een financiering kan namelijk bijdragen aan de groei van het bedrijf.  

Een voorbeeld: stel, je hebt een transportbedrijf en je hebt op het moment niet genoeg geld om direct een auto aan te schaffen. Maar als je die auto aanschaft, kan je meer geld verdienen. In dit geval is financieren verstandig. Het is echter wel belangrijk om te beoordelen of de extra inkomsten die je door de financiering ontvangt, opwegen tegen de kosten van de financiering. 

Het kan ook verstandig zijn om te financieren als het goed gaat met het bedrijf. Hierdoor hoef je niet al het geld te gebruiken voor de aankoop van een auto of bedrijfsmiddel, maar kan je het in het bedrijf houden om te investeren of nieuwe kansen aangrijpen. Als het economisch minder goed gaat (bijvoorbeeld als prijzen erg stijgen), kan financieren ook aantrekkelijk zijn, zodat je geld achter de hand hebt als reserve. Kortom, financieren is een goede zet, zolang je het op je juiste manier gebruikt. 

Tot slot

Als je meer wil weten over zakelijk financieren voor een auto of bedrijfsmiddel, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.